lauantai 12. toukokuuta 2007

Tarjojen puita

(Arto Hautala) Tarja Cronbergin esipolvista tulee nimenkin myötä mieleen Presidenttimme Halosen puu. Molemmat ovat samana vuonna 1943 Helsingissä syntyneitä, Cronberg vuoden valoisimpana ja Halonen pimeimpänä aikana. Molemmilla on sukua Salon ympäristössä ja Savossa, ja molemmilla on useita yksinhuoltajia sukupuussa. Lisäksi molemmat ovat korkeasti koulutettuja.

"Valoisampi" Cronberg valitsi kuitenkin vihreät, kun "pimeälle" Haloselle sopi paremmin iso yleispuolue. Äänestyskäyttäytymisessä ei hirveän paljon ole eroja, eiköhän he suurin piirtein samoja asioita kannata. Vihreät ovat suuntautuneet enemmän ympäristöpolitiikkaan, jossa he pystyvät joustamaan jopa ydinvoimakysymyksessä (Vanhasen II). Sosdemiläisten kädet ovat pitkälti sidotut omien jäykkien puoluerakenteiden ylläpitämisessä. Viedä asioita eteenpäin isossa, konservatiivisessa yhteisössä vai pienessä vähävaltaisessa poppoossa, siinä kysymys.


Tarja CronbergTarja Halonen
Helsinki 20 %Helsinki 20 %
Halikko-Sauvo-Kaarina 20 % (+5)Karjalohja-Uskela-Sammatti 25 % (+15)
Savo (Iisalmi) 10 % (+5)Kuopio-Iisalmi-Lapinlahti 25 % (+15)
Vesilahti 15 %
Sysmä 14- % (+1)


Suvut saattavat mennä 1700-luvun alussa yhteen Onkivedellä tai Pajujärvellä.

Jotain täkyjä vielä Cronbergin sukuun. Tarja on omaa sukua Mattila, samoja Mattiloita kuin Karitakin. Patriarkaalinen linja vie Vesilahden Narvan kylään ja Veston taloon, jonne Heikki Heikinpoika (1739-1800) tuli jostain vävyksi. Siellä on myös Höyssää, Lemolaa, Messukylän Hatanpäätä ja Lempäälän Ryökästä. Sysmän puolelta painotus on Onkiniemessä (Onamo, Poikala, Hässölä), Iisalmessa sukulaisia ovat Koistiset, Huttuset ja Komulaiset.

Ei kommentteja: