keskiviikko 9. toukokuuta 2007

Kasvava Eros-Groundstroemin näyttelijäverkosto

(Arto Hautala) Kansainvälistä elokuvatietokantaa linkatessa syntyy todella pitkiä ja mielenkiintoisia verkostoja monen polven tasossa. Pahin esimerkki tästä on Elizabeth Taylor, jolle ties kaikki ovat jotain jotain. Täällä pienessä Pohjolassa ja Suomessa kaikki on pienempää. Täällä taitaa olla vain kolme laajempaa näyttelijäsukua, nimittäin Rinteet, Jurkat ja Palot (näistä joskus lisää). Tuon tähän esille pienemmän verkon, tulevaisuuden lupauksen, josta saattaa vielä kehittyä jotain.

Näyttelijä Ria Kataja avioitui näyttelijä Tommi Erosen kanssa ja sai taannoin tyttären Onan (2003). Tommilla oli aikaisemmin näyttelijä Marika Parkkomäen kanssa poika Elias (1995). Marika on sittemmin lyöttäytynyt yhteen näyttelijä Niklas Groundstroemin kanssa ja heillä on yhteinen tytär Nea (2000). Nämä uuden polven taiteilijat pyörivät antaumuksellisesti omassa piirissään. Tommi ei käsittääkseni ole kovin läheistä sukua Ellalle, mutta Niklas on toisen polven viihdyttäjä. Hänen isänsä Mosse Groundstroem soitti aikanaan Wigwamin menestyksellisimmässä kokoonpanossa bassoa. Liittymisaikaan eli vuosiin 1974-75 sijoittuvat hänen loistokkaimmat hetkensä. Vai mitä sanotte, Wigujen Being (p) ja Nuclear Nightclub (bs), sekä mm. Albert Järvisen, Magyarin, Tabula Rasan ja Kasevan debyytit. Uuden aallon aikana hän on ollut äänittämässä Nurmion Punaista planeettaa, 1980:n Pelkoa ja vihaa ja SIGin Vuosisadan rakkaustarinaa. Helmistä voi vielä noukkia Markku Innon Keitä keitä kahvinkeitin (bs) , rockin SM-skaban voittaneen 22-pistepirkon mini-lp (äänitys) ja elokuvaäänityksistä Kuutamosonaatti 2.

Groundstroemit tulevat pääkaupunkiseudulle Inkerinmaalta ja Kivennavalta, jonne olivat aikoinaan Raumalta siirretty pappisvirkaan. Kantaisä on Johan Groundström (1768-1831), (Ylioppilasmatrikkeli 10192). Mossen äiti on Carlsoneja, mahdollisesti samaa sukua kuin hallituksen Vapaavuori.

Nyt vain sitten odotetaan, että joku lapsista bongataan näyttämölle tai elokuvaan. Tai sitten ihmettelemään miltä taidesektorilta heidät löydetään ja kenen kanssa.


Lähde: mm. Teatterit ja teatterintekijä 2005

Ei kommentteja: