tiistai 17. huhtikuuta 2007

Hämäläiset myöhästyivät salkkujaosta

(Arto Hautala) Vanhasen toiseen hallitukseen on nimetty 20 eri ministeriä sekä ympäristöministerille vauvalomasijainen. Miten ministerit sijoittuvatkaan Suomen kartalle, on mielenkiintoista nähdä - toteutuuko kansanvalta, aluejako ja sinnepäin.

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan edustajia näyttää olevan täysi miehitys: jos Väyrynen ottaa lännen, niin Lehtomäki saa idän. Lisäksi siellä on paikkamassa Brax ja Hyssälä, joilla on sukuja Oulussa, Kuusamossa ja Iissä, vaikka ovatkin muuttaneet aivan Suomen eteläreunalle. Savo on jaettu Kataiselle (Siilinjärvi) ja Vehviläiselle (Leppävirta).

Keski-Suomen edustus on Vanhasella ja Pekkarisella, tosin Kiviniemellä ja Sarkomaalla on jotain linkkejä myös sinne. Vanhasen isän puoli on Karjalasta, Antrean ja Räisälän seudulta. Karhulassa syntyneen Häkämiehen juuret saattavat mennä myös rajan toiselle puolelle Muolaalle, mutta Lappeenrannassa niitä nyt ainakin on, kuten Sarkomaallakin, joka kävi syntymässä Pirkanmaan kehdossa, Tampereella.

Pirkanmaa ja ylipäänsä Häme näyttää jääneen aika heikoille edustajille. Sieltä on usein ollut äänikuningatar (Pietikäinen) mukana, mutta onko tämä nykyinen (Tiura) väärällä aaltopituudella? Pirkanmaalla on vain Kiviniemen juuria Kangasalla; Kiviniemen jonka ydinaluetta on Jalasjärven seutu Etelä-Pohjanmaalla. Muita pohjalaisia ovat Ylihärmän Risikko ja Vaasan Wallin. Lindénin äidin puoli tulee Järviseudulle, ja Thorsin Oravaisista erkaneva yksi kapea linja jopa Lohtajalle saakka. Kahden äänestysalueen jakama Keski-Pohjanmaa ei saanut omaa edustajaansa hallitukseen, joten sen on tyytyminen siis Thorsiin ja Väyrysen Haapajärven rippeisiin.

Holmlund räätälöi ja käy kauppaa Nakkilassa ja Porissa, jossa on myös Kakskerran Fribergejä eli Vapaavuoria nähty. Siikaisissa on Pekkarisen isoäidin äidin koti, josta tämä lähti ensin Amerikkaan ja sieltä Kinnulaan. Turun pohjoispuolella Marttilassa on Anttilan ja Lokalahdella Kanervan sukutalot.

Uudeltamaalta on Lindénin isän suku (Lohja) ja mahdollisesti myös Vapaavuoren äidin suku (Carlson). Cronbergin oma alue on vielä haussa. Muodollisesti hän edustaa ainoana Pohjois-Karjalaa, vaikkakin Kajanteet voivat olla Viipurista, Savosta tai jopa Askaisista. Cronbergin isä on everstiluutnantti Mattila, jännää että häntä vastaa asettui vihreillä toisen militäärin (tosin evp) tytär Hautala.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jutussa on uusia käänteitä: Cronbergin isä menee Halikkoon, ja Lentiiran koulun kasvatti Lehtomäki on tulossa etelään: äiti täyttää Päijät-Hämeen toiveet ja isä taas tukee Kymen Häkämiestä Elimäeltä käsin. Holmlundin isähaara tulee Pohjanmaalle (just näkyy viidennessä polvessa) ja äiti on Luvialta. ahm