torstai 19. huhtikuuta 2007

Holmlund Stubbin sukuun

(Arto Hautala) Rupesin pyörittelemään sisäministeri Anne Holmlundin juuria, ja en oikein uskonut silmiäni, kun hänenkin juuret ulottuivat Pohjanmaalle. Holmlund tulee Ähtävän Hummelholmista, jossa 1840-luvulla isäntä menettää talon ja kuljeksii työn perässä milloin missäkin päin itä-Suomea peräti 18 vuotta! Tämä Carl Fredrik Hummelholm (1794-1858) kuoli sittemmin Ilomantsissa. Poika Simon (1837-96) ottaa Holmlundin sukunimen ja käy ensin Kokkolassa ennen kuin siirtyy Turun kautta Ulvilan Kaasmarkun villatehtaalle. Simonilla on myös perinteinen pohjalainen käsityöläisammatti, nimittäin puuseppä. Simonin poika Johan Henrik aloittaa leipomotoiminnan, jonka siirtää vuosisadan vaihteessa Poriin.

Annen isä on Johan Henrikin pojan Sulhon poika Arvo Ilmari Holmlund (1924-99), joka toimii suvun leipomoyritysten palveluksessa 20-vuotiaasta lähtien, leipurina ja hallikauppiaana. Hänen tunnetuin artikkelinsa oli "lisäaineeton" hiivaleipä. Ilmari lupasi leivälleen tuoreustakuun, että se homehtuu kahdessa päivässä. Talousneuvos Ilmari oli käsittääkseni myös paikallisen nudistirannan isä, sekä paljon monessa mukana kunnallispolitiikasta lähtien.

Kun mennään taaksepäin suvussa, Carl Fredrik Hummelholmin isä oli Lappforsin Kiisk'in talollinen, ja tämän isä Ytteressen Kanckusista, ja seuraavassa polvessa tullaan Överessen Stubbiin. Se on se sama Stubb, josta europarlamentaarikko Alexander Stubb myös ponnistaa. Anne ja Alexander ovat kymmeninsiä serkuksia, ja heidän yhteinen esi-isänsä on:

Hans Grelsson Stubb, s. 1603 Ähtävä, k. 1675 Ähtävä

Muiden ministerien kanssa yhtymät ovat selviä vasta Suvi Lindénin kanssa. Yhteiset juuret vie Vimpelin Strangiin ja Evijärven Kankkoseen eli Lindén ja Holmlund ovat parhaimmillaan 11. serkuksia.

Mitä tästä isälinjasta opimme: Anne Holmlundilla voisi olla viisi muutakin sukunimeä: Stubb, Kanckus, Kiisk, Hummelholm tai Humalsaari (1935-52).

Ei kommentteja: