sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Saippuasukututkimusta

True Bloodin Sookie on omaa sukua Stackhouse. Kun tarpeeksi kauas menee, vastaan tulee James Stackhouse (s. n. 1750). George W. Bushin esipolvista löytyy myös James Stackhouse (1725-59). Vaikka Bushin Stackhouse on itärannikolta (Pennsylvania) ja tämä sarja syvästä etelästä, on kiintoisa väittää, että vampyyrin rakastaja on todennäköisesti Bushin 7. serkku.


Fiktiivinen henkilö kohtaa faktamaailman - paskanko väliä kun linkki on olemassa. Eihän aatelismaailmassakaan tärkeintä ole ollut biologisten jälkeläisten tutkiminen: tyttöjä ei ole tutkittu lainkaan, eikä poikien isää silloin kyseenalaistettu. Odotan aikaa jolloin laatikoihin kangistuneet sukuohjelmat antavat sen verran myöten, että niihin voi sujuvasti linkata Aku Ankan sukupuun.

Manhattanilla asuva John Amsterdam etsii itsellensä ikuista rakkautta, jossa voisi vanhentua. Sitä sielunveljeä ei vain löydy, vaikka viisautta on useammasta sukupolvesta. Hän oli parikymppinen hollantilaisten invaasion aikoihin mutta fyysisesti ikää näyttää olevan vain nelisenkymmentä. New Amsterdam-sarjassakin vähän väliä palataan lukemaan sukupuuta, jossa Johnilla on useammasta eri sukupolvesta lapsia.

Charmedissa seurataan neljän sisaruksen noitavahteina oloa ja välillä kutsutaan apuun esi-isät monen polven takaa. Suvun noitaopeilla hillitään alamaailman friikkien yrityksiä sotkea maan päällisten elämää. Sukupuu on jo valmiiksi täytetty seuraavaksi 10 vuodeksi.

Havenissa orvoksi nuorena jäänyt etsivä jää pikkupaikkakunnalle etsimään juuriaan, koska oli nähnyt lehtikuvan, jossa on ihan hänennäköisensä naishenkilö. Jatkossa saamme tuta periytyvätkö "jokaisen paikkakunnan omat kummallisuudet", yliluonnollisuudet, suvun kautta. Ainakin oheinen kuva introssa antaa ymmärtää vielä paljon tulevaksi.

Sarjoissa on erittäin vahvana genealoginen ulottuvuus. Sukupuut ovat taidokkaasti rakennettuja ja ne vievät tarinaa eteenpäin, myös silloin kun muu sisältö on käytetty loppuun. Peruskamaa on saippuasarjoissa velipuolen yhtäkkinen ilmestyminen (Dallasista Gossip Girliin), ja tällä on vielä paljon sanottavaa varsinkin perimysjärjestykseen. Näinhän voi selittää Bushin sukulaisuuden Sookiehen! Oikeasti sarjojen henkilökudelma menee yhtä monimutkaiseksi kuin Dwight Lathamin ja Moe Jaffen novelli, jossa lopuksi totean olevani itseni isoisä. Tähän I'm my own grandpaw-teemaan on käynyt käsiksi niin Spike Jones kuin Muppetit ja Ray Stevenskin.

Juoni voidaan myös sälyttää identiteettiä etsivälle koetille, jolle vähitellen paljastuu vanhempiensa ja sukunsa taustakuviot (Harry Potterista jopa Heroesiin). Voimme siten tirkistellä, kun tunteet vaihtuvat laidasta toiseen.

Toinen erittäin mielenkiintoinen verkosto syntyy näyttelijöiden ja roolihenkilöiden sekoittamisessa. Gilmore Girlsin Roryn isoäitiä näytteli Kelly Bishop, joka oli Heroesissa Milo Ventimiglian isoäiti. Serkukset Milo ja "Rory" seurustelivat myös pitkään. Roryn toinen ihastus oli Jared Padalecki, jonka mustasukkaisuus kehittyi myöhemmin demonislaatuiseksi. Viimeksi Jared jäi soittelemaan Winchesterin balladia välitilaan. Roryn kolmas seurustelukohde, Matt Czuchry, on nyt oikeusasianajajana The Good Wifessa.

Mikä tekee fiktiivisestä seurustelusuhteesta yhtä tärkeän kuin todellisesta? Maailmahan kehittyy yhä neuroottisempaan, skitsofreeniseen suuntaan. Rinnakkaismaailma on ulottuvillamme kolmannessatoista kerroksessa (Fringe), tai repeämä Amyn makuuhuoneessa (Doctor Who). Jos se tuottaa katharsiksen - ainakin jollekin, eikö se riitä silmukaksi?

Historian tutkijalle ei ole ongelma liittää asioita yhteen, sillä hän osaa joustavasti käyttää lähteitä ja usein vielä ymmärtää niiden päälle. Sukututkijoille saattaa tulla ongelmia, sillä sukuohjelmien valmistajat, jotka ohjaavat sukututkijoita, eivät ole vielä ymmärtäneet lähteiden merkitystä. Koodareilta ei oikein tunnu löytyvän mallinnuskapasiteettia.

Parhaimmillaan roolin suorittaminen kestää yhtä kauan kuin intohimoinen suhde puhumattakaan Ansan ja Taunon 12 elokuvaa kestäneestä "vastanäyttelijäsuhteesta".

Materiaalia on kuitenkin vaikka kuinka paljon. Louhinta alkakoon. Saippuasukuverkkoja kiitos.

8 kommenttia:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Wikipediassa on erillinen kategoria fictional genealogy, jonka otsikon alle monipuolinen juttusi taitaa kuulua? Itse en katso televisiota, joten sisältöä en osaa pidemmälle arvioida.

ahm kirjoitti...

Toks termeistä. Fictional genealogy pitäisi kääntää suomeksi, suora käännös "kuvitteellinen sukututkimus" on hiukka hankala. Saippuasukututkimus toiminee tässä ihan hyvin, kun on mukana perinteisiä saippuasarjoja ja juttuun oli tarkoitus ladata sellaista tarkoituksellista alatyylistä matalalentoa.

Anonyymi kirjoitti...

Fаѕtidious respоnd in гeturn of this queѕtion ωith solid aгguments and exрlаining all about thаt.


my wеb site - imac retina display repair kuala lumpur imac repair malaysia imac repair malaysia

Anonyymi kirjoitti...

Sweet blog! I fοund it while browѕіng on Yahoо News.
Do you havе аny suggestions on how to get
listed іn Yahoo Νewѕ? I've been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

my web blog - macbook repair malaysia

Anonyymi kirjoitti...

Mу family аlways say that I am kіlling
mу time here at net, еxcept ӏ knoω I
am gettіng know-hoω everyday by reading thes fastiԁіous content.


Here iѕ my web site: iphonescreenrepairmy.webs.com

Anonyymi kirjoitti...

Its like you leаrn my mіnԁ! You seem to undеrѕtand a lοt abοut thіѕ, lіke yοu wгotе the
еbooκ in it or something. I think thаt
you simply сould ԁo ωith some p.с.
to pοweг the message house а little
bit, howeѵeг οthеr than thаt, that is excellent blog.
An exсellent гeаd. Ι ωill definitelу
be bаck.

Fеel free tο visіt my homеpаgе .
.. Iphone Repair bangsar

Anonyymi kirjoitti...

These are in faсt enormous idеas іn on
thе topic of bloggіng. Yοu have touched
some good factors hегe. Any way kеep up ωrinting.


Rеvіew my blog - wiredtree vps review

Anonyymi kirjoitti...

Νісe blog heгe! Alѕo your ωeb
site loadѕ up fast! What host aгe you usіng?
Can I get youг affіliate link to your host?
Ι wish my ωeb ѕite lоaded up as quickly аs yours lоl

Feеl frеe to surf to mу web ρagе :: iphone repair malaysia